Çocuk Aldırmanın (Kürtaj) Hükmü

Yazar: beytül ahzan Tarih: 22 Temmuz 2010 36.7K kez okundu Ahkam 13 Yorum
Çocuk Aldırmanın (Kürtaj) Hükmü
Bu yazıyı değerlendirin

Soru 169: İktisadî sorunlar yüzünden ana rahmindeki çocuğu düşürmek caiz midir?

Cevap: Sırf iktisadî sorunlar ve sıkıntılar nedeniyle çocuk düşürmek caiz değildir.

Soru 170: Hamileliğin ilk aylarında doktor, kadını muayene ettikten sonra hamileliği devam edecek olursa annenin hayatının tehlikeye girebileceğini ve bebeğin dünyaya sakat geleceğini söylüyor ve bu nedenle bebeği düşürmesini öneriyor; acaba bu caiz midir? Ve acaba ruh bedene girmeden önce bebeği düşürmek caiz midir?

Cevap: Bebeğin sakat dünyaya gelmesi ihtimali, ruh bedene girmeden önce olsa bile bebeği düşürmek için şer’î bir ruhsat teşkil etmez. Ama hamileliğin devam etmesi durumunda annenin hayatının tehlikeye girmesinden korkulur ve eğer bu korku da güvenilir bir uzman doktorun sözüne dayanırsa, ruh bedene girmeden önce bebeği düşürmenin sakıncası yoktur.

Soru 171: Uzman doktorlar yeni metotlardan ve gelişmiş cihazlardan yararlanarak hamilelik esnasında bebeğin birçok kusurlarını teşhis edebiliyorlar. Kusurlu bebeklerin dünyaya geldikten sonra karşılaştıkları zorlukları göz önünde bulundurarak, güvenilir uzman doktorun kusurlu olarak dünyaya geleceğini bildirdiği bebeği düşürmek caiz midir?

Cevap: Bebeğin sırf kusurlu olarak dünyaya geleceği ve hayatında karşılaşacağı zorluklar nedeniyle bebeği düşürmek hangi aşamada olursa olsun, caiz değildir.

Soru 172: Rahme yerleşen, alaka [kan pıhtısı] aşamasına ulaşmayan -alaka olması yaklaşık kırk gün sürer- nütfeyi düşürmek caiz midir? Esasen aşağıdaki merhalelerin hangisinde bebeği düşürmek haramdır?

a) Nütfe rahme yerleştikten sonra

b) Alaka [embriyo] merhalesinde

c) Mudğa [bir çiğnem et] merhalesinde

d) Kemik merhalesinde (ruh girmeden önce)

Cevap: Rahme yerleştikten sonra nütfeyi ve sonraki aşamalarının hiçbirinde cenini düşürmek caiz değildir.

Soru 173: Kan hastalıklarına tutulmuş eşlerden bazıları kusurlu genler taşımaktadırlar ve dolayısıyla bu genleri çocuklarına aktarmaktadırlar. Bu çocukların ağır hastalıklara tutulmaları ihtimali çok yüksektir ve böyle çocuklar doğdukları andan ölünceye kadar daima meşakkatli, zor bir hayat sürerler. Örneğin, hemofili hastalarının sürekli en küçük bir darbeyle şiddetli kanama sonucu ölmeleri veya felç olmaları ihtimali var. Şimdi hamileliğin ilk haftalarında bu hastalığı teşhis etmek mümkünken, acaba böyle durumlarda cenini düşürmek caiz midir?

Cevap: Eğer ceninin hastalığına dair bırakılan teşhis kesin ise ve böyle bir bebeğe sahip olmak ve bakımını üstlenmek katlanılmayacak derecede sıkıntı ve zorlukları gerektirirse, bu durumda bedene ruh verilmeden önce bebeği düşürmek caizdir; fakat ihtiyat gereği diyeti verilmelidir.

Soru 174: Bebeği düşürmenin özü itibariyle hükmü nedir? Hamileliği sürdürmek annenin hayatını tehlikeye sokarsa hüküm nedir?

Cevap: Cenini düşürmek şer’an haramdır ve hamileliği sürdürmesi annenin hayatını tehlikeye düşürmesi müstesna, hiçbir durumda bebeği düşürmek caiz değildir. Sadece bu durumda ruhun bedene girmesinden önce cenini düşürmek caizdir. Fakat ruh bedene girdikten sonra annenin hayatı tehlikeye girse bile bebeği düşürmek caiz değildir. Ancak düşürmediği durumda hem annenin ve hem de bebeğin ikisinin de hayatı tehlikeye girer de hiçbir şekilde bebeğin hayatını kurtarmak mümkün olmazsa ve cenini düşürdüğü takdirde annenin hayatını kurtarmak mümkün olacaksa, bu durumda ruh bedene girse bile bebeği düşürmek caiz olur.

Soru 175: Zinadan meydana gelen yedi aylık bebeğini, babasının isteği üzerine düşüren kadının diyet vermesi farz mıdır? Eğer farzsa annesine mi, yoksa babasına mı farzdır? Ve bu durumda sizce diyetin miktarı ne kadardır?

Cevap: Zinadan olsa bile kadının bebeği düşürmesi haramdır. Babasının çocuğu düşürmesini istemesi, bebeği düşürmesi için geçerli bir gerekçe teşkil etmez. Bebeği kadının kendisi düşürmüşse veya düşmesine yardımcı olmuşsa diyet annesinin üzerine farzdır. Sorudaki durumda diyetin miktarı tereddütlüdür. İhtiyat gereği musalaha etmek (anlaşmak) gerekir. Bu durumda diyet, mirasçısı olmayan miras hükmündedir.

Soru 176: Kasıtlı olarak düşürülen iki buçuk aylık ceninin diyeti ne kadardır? Ve bu diyeti kimin vermesi gerekir?

Cevap: Alaka [kan pıhtısı hâlinde] olursa diyeti kırk dinardır. Mudğa [bir çiğnem et] olursa diyeti altmış dinardır. Daha et bağlamamış kemik olursa diyeti seksen dinardır. Diyet miras basamakları gözetilerek bebeğin mirasçısına verilir. Fakat onun düşürülmesinde doğrudan rolü olan mirasçı ondan pay alamaz.

Soru 177: Hamile kadın diş etlerini ve dişlerini tedavi ettirmek zorunda kalır ve uzman doktorun teşhisine göre ameliyata gerek duyulursa, uyuşturucu iğne ve film ışınları sebebiyle rahimdeki bebeğin sakat kalacağı göz önünde bulundurularak bebeğin düşürülmesi caiz olur mu?

Cevap: Mezkur sebep cenini düşürmek için ruhsat olamaz.

Soru 178: Rahimdeki cenin kesin olarak ölmek üzere olursa ve o durumda rahimde kalması annesinin de hayatını tehlikeye düşürürse, bu durumda cenini düşürmek caiz olur mu? Ve eğer kadının kocası böyle bir bebeği düşürmeyi caiz bilmeyen bir müçtehidi taklit ediyorsa, kadın ve akrabaları ise bu hâlde bebeği düşürmeyi caiz bilen müçtehidi taklit ediyorlarsa, bu durumda erkeğin yapması gereken nedir?

Cevap: Sorudaki durumda, bebeğin tek başına ölümüyle bebek ve annesinin birlikte ölümü söz konusu olduğuna ve bu ikisi arasında bir seçim yapılması gerektiğine göre, bebeği düşürerek hiç olmazsa annesinin hayatını kurtarmaktan başka çare yoktur. Bu takdirde kocası, eşinin bebeği düşürmesini engelleyemez. Fakat imkân dahilinde öyle hareket etmek gerekir ki bebeğin ölümünden hiç kimse sorumlu olmasın.

Soru 179: Müslüman olmayan bir erkekle hüküm veya mevzuu bilmeyerek yapılan cinsel ilişki (vaty-i şüphe) veya zina sonucu meydana gelen bebeği düşürmek caiz midir?

Cevap: Caiz değildir.

Seyyid Ali Hamanei


Yorum Bırak

  1. eda dedi ki:

    Selaminaleykum.benim uc aylik bebegim var emiyor ve dort haftalik hamileyim. Hamileligim boyunca kafami kaldiramiyorum surekli kusuyorum bebegim perisan olacak.aldirmak gunah midir lutfen yardimci olun

  2. esra dedi ki:

    1bucuk senelik evliyim esimin ilk hanimiyim benim 2 evliligim 2 tane cocugum var ilk esimden babasiz cok zor buyuttum 2 cocugumu simdiki esimden 9 haftalik hamileyim yeni ogrendimki esim benden ayrilmak istiormus bunun icinde bebegi aldirmami istior ne yapmaliyim

  3. Oguz dedi ki:

    Kürtaj cunayettir hocam nisa suresi 93 ayete ebedi cehennemlik diyo

  4. Oguz dedi ki:

    Hocam SelamunAleykum vicdanen çok rahatsizim zina üzerine çocuğumu aldırdım Allah C.C ayetinde buyuruyorki kim bir insani haksiz yere öldürürse ebedi cehennem azabı vardir. Ve bi ayeti kelimede ise içinde zerre kadar imani olan cehenmden cikicak açıklık getrirmissinuz buz ebedi cehenmlikmiyiz Allah affetmesse

  5. beytul ahzan dedi ki:

    selamun aleykum meltem kardeşim elbette günahtır aldırmayın kardeşim
    sonra çok pişman olursunuz

  6. meltem dedi ki:

    alti haftalik hamileyim aldirmak istiyom gunahmidir lutfen cevap yazarmisiniz

  7. meltem dedi ki:

    alti haftalik hamileyim aldirmak istiyom

  8. Hakan dedi ki:

    Mrb. Yurtdisindayim ve genelevde calisan bi kadindan istemeyerek bi 6 haftalik cocugum oldugunu ogrendik ve aldirdim bu caizmidir? Yani aldirmak icin gecerli bi sebebmidir? Gunahsa b bunun affi var mudir?

  9. arif karaman dedi ki:

    benim 1 yaşında kızım var emiyo ve eşimde 15 günlük hamile istemeyerek oldu çocuğu aldırsak günahmı

  10. gülcan akdeniz dedi ki:

    benim 2 buçuk yaşında oglum ve 1 yaşında kızım var ama tekrar hamile kaldım 6 haftakıkken aldırdım ve çok pismanım bunun günahı nedir vevalıni nasıl öderim lütfen yardımcı olun vijdanım cok sızlıyor

  11. aysun dedi ki:

    ben yıllar önce 6 haftalık hamileyken kürtaj oldum. o zaman eşimle birlikte 1,5 yaşındaki bebeğimizin sağlık sorunları nedeniyle yeni bir bebeğe vakit ayıramayacağımızı düşünerek, maddi imkansızlıklarımızıda bahane edip bebeğimizi aldırdık. ben hernekadar istemesemde eşimi ikna edemedim. şuanda 8 sene geçmesine rağmen vicdanen çok huzursuzum. bir yazıda sebepsiz kürtaj olmanın kefaretinin bir çocuk doğurmak ve büyütmek olduğunu okudum. ancak yaşımın 36 olması ve ekonomik koşullar beni bu kararı almakta korkutuyor. bu günahımın affı için gerçekten bir çözümmü? kürtajın affı için dinimizin bir emir ya da önerisi varmı? bilgilerinize sunar, yardımınızı rica ederim….

  12. beytül ahzan dedi ki:

    Selamun Aleykum.
    Kardeşim karnınızdaki bebeğin sakat doğacağını bilseniz bile onu aldırmanız günahtır. Küçük kızımla ilgilenemeyeğim diyerek bebek aldırılır mı? Elbette günahtır. Bir cana kıymak nasıl günah olmaz?
    Siz Allah için aldırmayın inşaallah Allah yardımcınız olacaktır…

  13. banu dedi ki:

    ben şuanda 1,5 aylık hamileyim ve iki kızım var.biri 6 yaşında diğeri 1 yaşında ve 3.çocuğu iyi yetiştiremeyeceğimi düşünerek korkuyorum bu yüzden aldırmak istiyorum.dinen günah mıdır?şuan çok erken küçük kızlarımla ilginemez olucam çok tedirginim bana cvp.yazarmısınız?